| Luokittelu: Ajankohtaista,Toimitilarakentaminen

Työmaan tuotannon ja suunnittelun yhteistyö: Haasteet, opit ja parhaat käytännöt

 

Työmaan tuotannon huomioiminen suunnitteluprosessin alkuvaiheessa

Työmaan tuotannon näkökulman huomioiminen on tärkeä lähtökohta kaikelle suunnittelulle. Suunnittelijat pyrkivät ottamaan huomioon myöhemmän rakentamisvaiheen tarpeet, mutta haasteena on, että jokainen rakennushanke on eräänlainen prototyyppi. Työmaan sijainti, tontin olosuhteet, urakoitsijat, suunnittelijat ja materiaalit vaihtelevat, mikä vaikeuttaa tuotantovaiheen tarpeiden kattavaa ennakointia. Suunnitteluvaiheen vetäjän, tyypillisesti projektipäällikön mukanaolo myös tuotantovaiheessa auttaa ratkaisemaan näitä haasteita tehokkaammin.

Rakennusprojektien vaihtelevat olosuhteet esimerkiksi maanrakennuksen osalta tuo mukanaan teknistaloudellisia virheitä, joiden välttämiseksi suunnittelunohjauksen ja tuotannon yhteistyön tulisi olla mahdollisimman tiivistä. Esimerkiksi GEO-suunnittelussa on havaittu ongelmia massatasapainoon pohjautuvissa pinnantasaussuunnitelmissa, joissa toteutusvaiheessa on huomattu virheitä. Nämä voivat johtua esimerkiksi siitä, ettei suunnittelijoilla ole käytössä riittävän hyviä ohjelmistoja tai menetelmiä laadukkaiden suunnitelmien laatimiseen.

Konkreettisia esimerkkejä ja ratkaisuja

Yksi yleinen ongelma on ollut rakennustekniikan mahtuminen niille varattuihin tiloihin. Työmaalla on havaittu, että suunnitelmat eivät aina vastaa todellisuutta, ja pahimmillaan muutoksia joudutaan tekemään myöhäisessä vaiheessa. Ratkaisuna on perinteisesti ollut esimerkiksi alakattojen ja koteloiden kasvattaminen sekä materiaalimuutokset. Nykyään ratkaisuna on tietomallipohjainen suunnittelu, jossa 3D-mallin kautta suunnittelu poistaa jo suurimman osan edellä kuvatusta haasteesta.

Tässäkin asiassa vuorovaikutus työmaan tuotannon asiantuntijoiden kanssa ja tuotantoa ymmärtävä projektipäällikkö auttaa poistamaan virheitä. Viestinnän ja avoimen vuoropuhelun parantaminen vähentää virheitä entisestään.

Opit tuotannosta ja niiden soveltaminen kehitysvaiheessa

Urakoitsijoita kannattaa osallistaa hankkeeseen jo varhaisessa vaiheessa. Tämä voi mahdollistaa mahdollisten suunnitteluvirheiden tunnistamisen jo ennen toteutusvaihetta. Lisäksi hankekehityksen alkuvaiheessa tärkeitä ovat hyvät lähtötiedot ja aukoton päätöksentekoprosessi, joka kattaa koko ketjun myynnistä tuotantoon.

Parhaat käytännöt ja toimintatavat

Jotta tuotannon ja suunnittelun yhteistyö sujuisi mahdollisimman tehokkaasti, tulee prosesseja vakioida. Hyviä käytäntöjä ovat:

  • Sovitun suunnitteluprosessin noudattaminen
  • Säännölliset kokoukset, joissa seurataan etenemistä ja reagoidaan tarvittaessa
  • Hyvät dokumentoinnit ja kirjaukset, jotka helpottavat tiedon siirtymistä
  • Urakoitsijoiden aikainen osallistaminen, jotta vältetään suunnitteluvirheet
  • Projektipäällikön mukanaolo tuotantovaiheessa, mikä mahdollistaa tehokkaamman haasteiden ratkaisun

Konkreettiset työkalut ja menetelmät

Käytännön ratkaisuja suunnittelun ja tuotannon yhdistämiseen voivat olla muun muassa:

  • Työmaan työnjohdon osallistuminen suunnitelmien tarkistamiseen ja tuotantokelpoisuuden varmistamiseen
  • Suunnitelmakatselmukset jokaisesta suunnittelun osa-alueesta, joissa suunnittelijat ja tuotantotiimi arvioivat suunnitelmien toteuttamiskelpoisuutta
  • Vakioitujen ratkaisujen lisääminen, jotka tehostavat työtä ja vähentävät virheitä

Tuotannon ja suunnittelun yhteistyössä on monia haasteita, mutta oikeilla toimintatavoilla ja avoimella kommunikaatiolla voidaan välttää suurimmat ongelmat. Suunnitteluvaiheen vetäjien pidempi mukanaolo tuotantovaiheessa, urakoitsijoiden varhainen osallistaminen sekä säännöllinen vuoropuhelu ovat avainasemassa tehokkaamman ja sujuvamman rakennusprosessin takaamiseksi.

 

Tutustu referensseihimme